Image Alt

Travma Psikoloğu

Hayatımdaki en zeki insanlardan biri bir keresinde bana dikkatimizi ya korktuğumuz şeyden (başarısız olmak, sevdiğimiz biri tarafından incinmek) kaçmak üzerine yoğunlaştırabileceğimizi ya da bu enerjiyi istediğimiz bir şeye doğru koşmaya kanalize edebileceğimizi söylemişti. (harika bir iş, sevgi dolu bir ilişki). Bunu ” kaçmak” yerine “istediğiniz şeye doğru koşmak” olarak tanımladı. Bu, biraz pratik ve beceriyle yapabileceğimiz zihinsel bir değişim.

Sağlıksız İlişkinin İşaretleri

İlişki biliminde sıklıkla ilişki sorunlarına ve zorluklara odaklanırız. Yapılan kapsamlı bir çalışmada sağlıksız bir ilişkinin 10 işareti olduğu bulgulandı. Bunları herkesin bilmesini istiyorum çünkü bize ne zaman dışarı çıkmamız veya yardım almamız gerektiğini söylüyorlar. Ancak bir ilişkide nereye doğru gidileceğini bilmek de kritik öneme sahip olabiliyor.

  1. Güven: Herhangi bir ilişkide yakınlığın temeli güvendir. Kendimizi tam olarak gösterdiğimizde, en derin korkularımız veya pişmanlıklarımız hakkında konuştuğumuzda veya fiziksel olarak yakınlaştığımızda, diğer kişinin bize sevgi ve özenle davranacağına inanmamız gerekir. Güven bir duygudur ancak eylemle desteklenmesi gerekir. Birisinin yaptığı (ya da yapmadığı) şeye dayanarak kendisini güvenilir gösterdiği zamanlara kendimizi ayarlamamız önemlidir.
  2. Sınırlara Saygı Duymak: Hepimizin bizi korkutan, üzen veya sinirlendiren şeyleri vardır. Birlikte ve ayrı vakit geçirmek konusunda farklı tercihlerimiz var. Bir sınır belirlediğimizde ve davranışlarımızı (çok fazla homurdanmadan ve geri itmeden) ayarladığımızda bizi duyan ortaklarımız, bize önemli bir şekilde saygı gösteriyorlar.
  3. ​İletişim: Herkesin soğukkanlılığını kaybetmeden bir partnerle zor konuşmalar yapabilmek kritik öneme sahiptir. Ya da en azından soğukkanlılığınızı kaybetmeniz, sakinleşmeniz ve sonra iyi niyetle tekrar denemeniz gerekir. En iyi gününüzde iyi iletişim kolaydır. Yine de, karmaşık duygular, zor sorunlar veya bunların eksiklikleri hakkındaki bir konuşmayı açıklık ve şefkatle tamamlayabilen biri, aranmaya değer biridir. Daha da önemlisi, insanlar zamanla bu konuda daha iyi olabilirler. Bu bir beceridir. Birisi mükemmel bir iletişimci olmasa bile, zaman içinde gelişme göstermeye istekli bir şekilde ortaya çıkarsı bile önemli bir kriterdir
  4. Duyguları Düzenlemek: Bize çarpan duyguları her zaman kontrol edemeyiz, ancak pratik yaparak ve çaba göstererek büyük duygulara verdiğimiz tepkileri nasıl düzenleyeceğimizi öğrenebiliriz. Yetişkin ilişkilerinde partnerimizin dışarı çıkmadan öfke yaşamasını, stres veya kaygıyı yönetme becerilerini göstermesini ve öz düzenlemenin ulaşılmaz olduğu durumlarda profesyonel yardım aramasını beklemek mantıklıdır. Zor duyguları yönetmek için beceri ve stratejiler geliştirmiş biri, zor durumdayken bile güçlü bir ortak olma potansiyeline sahiptir.
  5. Bağımsızlık: Bir ilişkinin gelişimi sıklıkla bizi giderek daha fazla karşılıklı bağımlılığa, yani duygusal destek ve yaşamın günlük görevlerinde yardım için birbirimize güvenmeye yönlendirir. Bu beklenen ve normaldir. Ancak bir ortağın bağımsızlığının bir kısmını koruması gerekir. Birlikteliği ve yalnız başına ya da arkadaşlarıyla geçireceği zamanı dengeleyebilen partnerler iyidir. Önemsedikleri bir işin olması, ilişkiden ayrı ilgi alanları ve başkalarıyla ilişkiler, romantik bağın daha güçlü bir temel oluşturmasına yardımcı olur.
  6. Sorumluluk: Yetişkinler kendilerinin ve eylemlerinin sorumluluğunu alırlar. Bir ilişkide bu, bir hata yaptığınızda özür dilemeye istekli olmak ve tartışmalardaki rolünüzü sahiplenmek anlamına gelir.
  7. Kahkaha: İnsanlara romantik bir partnerden ne istediklerini sorduğunuzda, neredeyse herkesin aklına “komik” veya “mizah anlayışı”nın bir versiyonu geliyor.; ortaklarımızla birlikte gülmek istiyoruz. Birlikte hayata gülmek iyi bir ilaçtır, özellikle de zor durumların gerginliğini dağıtmaya yardımcı olma kısmında.
  8. Büyüme: En iyi ilişkiler bizi daha iyi hale getirir. Psikologlar buna Michelangelo fenomeni adını verdiler. Başka biriyle birlikte olmaktan yeni beceriler ve dünyayı görmenin yollarını öğreniyoruz.: O kişiyle birlikte olduğunuzda kim olduğunuzu sevmek. İçinizdeki en iyiyi ortaya çıkarıyorlar mı? Kendinizin en iyi versiyonuna doğru büyüdüğünüzü ve değiştiğinizi hissediyor musunuz? Bu, spor salonunda görev yöneticiniz olacak bir partnere sahip olduğunuz anlamına gelmez. Hayatınıza üretken, yararlı ve zenginleştirici hissettirecek yeni becerilere ve bakış açılarına sahip olmak anlamına gelir.
  9. Olumlu saygı: Ortaklarımızla her etkileşimde, kişiye şüphe avantajını kullanma veya kusurlarını ve hatalarını vurgulama seçeneğimiz vardır. Güçlü ilişkilerde, her iki taraf da varsayılan ayar olarak olumlu saygıyı (birinin en iyi olduğunu varsayarak) kullanır. En kötü günümüzde, kötü ruh halimize ya da alaycı ses tonumuza atlamak yerine partnerlerimizin bize biraz nezaket göstermelerine ihtiyacımız var. Burada önemli bir uyarı, partnerlerimizi dürüstçe değerlendirmemiz ve bize kötü davrandıklarında onlara olumlu yaklaşmadığımızdan emin olmamız gerektiğidir.
  10. İşbirliği: Hayat çiftlere pek çok sorun ve zorluk getirir. Aranızdaki bağ ne kadar güçlü olursa olsun, iletişiminiz ne kadar iyi olursa olsun, zor ve bazen hayatınızı değiştirecek konuşmalar gerektiren şeylerle karşılaşacaksınız. Bu anlara (büyük ve küçük) işbirliği ve ekip çalışması ruhuyla yaklaşan birini arayın. Sorunlara birleşik bir cephe olarak yaklaştığınızda sorunları çözmek çok daha kolaydır: Bu, sen ve ben soruna karşıyız, sen ve ben birbirimize karşı değil.

Partnerimizi Tanıma

Bu liste partnerinizin harika ya da berbat olduğunu kanıtlayacak bir test değildir. Bunun yerine, her kısmın çok güçlüden zayıfa doğru bir süreklilik olarak düşünün. Hepimiz büyüme, değişme ve mücadele ettiğimiz şeylerde daha iyi olma kapasitesine sahibiz.

Partneriniz size sevgi, nezaket ve saygıyla davrandığı sürece gözünüzü bu listedeki eksikliklere dikin ve onlara  birlikte değiştirmeye başlayın.

Close
m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce neque purus, eleifend vel sollicitudin ut.

Instagram

@ My_wedding_day

Follow Us

Solene@qodeinteractive.com