Image Alt

Travma Psikoloğu

Tüm Dünyada  3 Milyardan fazla yetişkin her yıl depresif dönemler yaşıyor. Gençler arasında depresyon ve anksiyete görülme sıklığı, 2020’de COVID-19 salgınının başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı.

Depresyonun en yaygın tedavi biçimleri ilaçlar ve konuşma terapisidir. Ancak çok sayıda kanıt, egzersizin depresyon tedavisinde de etkili olduğunu gösteriyor. Aslında bazı veriler, düzenli egzersizin depresyon belirtilerini azaltmada ilaçlar ve terapi kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Şimdi Avustralyalı araştırmacılar, egzersiz ve depresyon arasındaki bağlantıyla ilgili diğer sistematik incelemelerden elde edilen bilgileri birleştiren bir şemsiye inceleme oluşturdular. Bu, egzersizin depresyona nasıl çözüm getirebileceğine dair kanıtların sentezlenmesinde önemli bir adımdır.

British Journal of Sport Medicine’de yayınlanan yeni genel incelemede, egzersizin “çok çeşitli yetişkin popülasyonunda depresyon, anksiyete ve sıkıntı semptomlarını iyileştirmede son derece faydalı” olduğu ortaya çıkması şaşırtıcı değil.

Makale, egzersizin sağlıklı yetişkinleri, zihinsel sağlık bozuklukları olan kişileri ve diğer kronik hastalıkları olanları nasıl etkilediğini inceleyen 97 ayrı sistematik incelemeden elde edilen verileri birleştirdi.

Araştırmacılar, düzenli egzersizden en fazla faydayı depresyon, HIV ve böbrek hastalığı gibi belirli birincil rahatsızlıklarla teşhis edilen kişilerin verdiğini buldu. Hamile ve doğum sonrası kadınlar da düzenli egzersizle depresif belirtilerde önemli iyileşmeler gördü. Ayrıca, daha yüksek yoğunlukta egzersiz yapan katılımcıların semptomlarında daha fazla iyileşme yaşadıklarını da buldular.

Araştırmacılar, uzun süreler boyunca fiziksel aktivite müdahalelerinin etkinliğinin azaldığını buldu; yani aylar veya yıllar boyunca düzenli egzersiz yapanlarda bazı semptomların geri döndüğü görüldü.

Öyle olsa bile, fiziksel aktivitenin, özellikle zihinsel sağlık bozukluğu veya kronik hastalık teşhisi konmuş kişiler için, zihinsel sağlığın yönetilmesine yardımcı olmada önemli bir araç olduğu açıktır.

Bu yeni inceleme, egzersizin yararları hakkında sahip olduğumuz dağlar kadar kanıta katkıda bulunuyor. Egzersizin çocukların okulda daha iyi performans göstermesine, ömrünün uzamasına ve demansın önlenmesine yardımcı olduğunu zaten biliyoruz.

Egzersizi günlük hayatınıza dahil etmenin en iyi yolu nedir?

Peki egzersizi günlük hayatınıza dahil etmenin en iyi yolu nedir? Düzenli bir egzersiz rutinini sürdürmek için sosyal desteğin kritik bir unsur olduğunu biliyoruz. Düzenli bir egzersiz için buluşacak bir arkadaş bulmak, buna bağlı kalmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca bazı faydalardan yararlanmak için çok uzun süre egzersiz yapmanıza gerek olmadığını da biliyoruz. Kanıtlar, daha kısa sürelerde yüksek yoğunlukta egzersiz yapmanın sağlığınızı iyileştirdiğini ve zihinsel sağlığınızı iyileştirdiğini gösteriyor. (Isınma, yaklaşık 10 dakika yoğun aktivite, ardından soğuma ve esneme dahil baştan sona toplam 30 dakikalık bir aktiviteden bahsediyoruz.)

Close
m

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce neque purus, eleifend vel sollicitudin ut.

Instagram

@ My_wedding_day

Follow Us

Solene@qodeinteractive.com